Agrometeorological Forecasts of the Quality of Winter and Spring Wheat in Saratov Region
The forecast of the spring wheat quality is represented in this work. The forecast is composed on the grounds of correlation of the amount of protein in cereal with mean monthly air temperature in June. The equation derived by the authors lets to estimate the cereal’s quality in monthly advance. The forecast of the quality of the new harvest cereal composed in advance has an important meaning in organization of cereal provision.
1. Беркутова Н.С. Методы оценки и формирование качества зерна. М., 1991. 205 с.
2. Деревянко А.Н. Погода и качество зерна озимых культур. Л., 1989. 180 с.
3. Страшный В.Н. Влияние агрометеорологических условий на качество урожая озимой пшеницы // Метеорология и гидрология. 1975. №10. С. 92 – 98.
4. Ярошевский В.М., Топылева В.П. Влияние метеорологических факторов на качество зерна яровой пшеницы// Там же. 1970. № 1. С. 105 – 108.
5. Пряхина С.И., Левицкая Н.Г. Погода и качество зерна //Экология, здоровье и природопользование: Тр. Рос. науч.-практ. конф., посвященной 200-летию Саратовской губернии. Саратов, 1997. С. 38 – 39.